Navigatie Menu

Torenlaan 11B‎
1402 AT Bussum
035 69 321 94
info@oefentherapie-bussum.nl
Categories Menu

Stress

Hoe ervaar jij je stress? Zie je het als een vijand waar je nog steeds niet de baas over bent of is het je vriend en helpt het je in veranderende omstandigheden.

Uit deze Ted Talk van Kelly Mcgonical, gezondheidspsychologe, wordt duidelijk dat de perceptie van stress, wat je erbij voelt en denkt en hoe je je erbij gedraagt, invloed heeft op de uitwerking die stress op je lichaam heeft. Zo zit er in de stressreactie een ingebouwd vrijkomen van oxytocine, dit hormoon zet je aan contact te maken met anderen en hulp te vragen. Is dat niet precies wat je nodig hebt? Fysiek zorgt dit hormoon er ook voor dat je hart en bloedvaten beschermd worden, hoe mooi is de natuur.

Dit inzicht is er inmiddels ook over chronische pijn. Als je blijft vechten tegen onverklaarbare pijn dan heeft dat negatieve gevolgen op de reacties van het lichaam. Het ingebouwde mechanisme in de pijnreactie is echter nog niet geheel zo duidelijk als bij stress. Een ding is volgens Kelly zeker: “het is gezonder om betekenis na te streven in je leven dan te proberen ongemakken te vermijden. Ga altijd voor wat voor jou van grote betekenis is en vertrouw erop dat je kunt omgaan met de stress (of pijnklachten, toevoeging van mij) die daaruit voortvloeien”
Dan hoort u het ook eens van een ander!

Mede dank aan Alexandra van Smoorenburg